0740 487 470 ancavetisan@yahoo.com
Selectează o Pagină

Stiai ca ficatul este cel mai important organ pentru catabolismul toxinelor metabolice interne si externe? De aceea nu e de mirare ca acesta este cel mai mare organ al nostru, de aproape 1,5 kg. Putem compara functiile ficatului cu o fabrica chimica, tinand cont de faptul ca depoziteaza zaharul si vitaminele, proceseaza proteinele, regleaza metabolismul si elimina substantele nocive. Tot ficatul este cel care produce aproape un litru de bila in fiecare zi pentru digestia grasimilor si, in calitate de organ de stocare, asigura vitamine adaptate cerintelor organismului.

In Romania, exista aproape 1,3 milioane de oameni care sufera de o boala a ficatului, printre cele mai frecvente fiind hepatita si ficatul gras sau steatoza hepatica.

Steatoza hepatica non-alcoolica este o boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni in tarile industrializate, fiind afectata deja 20-30% din populatie la nivel global.

Oamenii de stiinta considera ca principala cauza a unei astfel de boli o reprezinta dieta hipercalorica, adica o dieta baza in principiu pe carbohidrati.

Cu toate acestea, nu trebuie neaparat sa suferi de o boala hepatica. Iti poti ajuta ficatul cu o dieta de baza, spre exemplu cu o proportie mai mare de legume, ierburi, produse din cereale integrale, fara produse de fast-food.

Sfaturi pentru un regim alimentar care sa iti pastreze ficatul sanatos:

  • adauga legume si salata (cicoare, rucola, anghinare, andive) cat mai des la mesele zilnice;
  • mananca fructe amare: grapefruit, portocale si lamai;
  • cand iti prepari mancarea, foloseste multe condimente: ghimbir, piper, chimen, muștar, nucșoară, usturoi si sofran;
  • adauga ierburi proaspete in salate: cimbru, rozmarin si ierburi salbatice: portulaca, papadie, usturoi salbatic;
  • bea ceai verde sau ceai rosu des.

Tu cum iti pastrezi ficatul sanatos? Scrie in comentarii!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *