Știai că zaharul se joacă de-a v-ați ascunselea cu tine? Ai crede că poți să câștigi, având în vedere tot zahărul pe care îl găsești în sucuri, înghețată și pungi mari, albe care au „zahăr” pe etichetă.
Totuși, știai că luăm doar jumătate din zahăr din aceste băuturi și dulciuri? De aceea, am putea spune că zaharul se ascunde la vedere. Ca cineva în programul de protecție a martorilor, cealaltă jumătate se ascunde în locuri în care nu te-ai aștepta. Verifică ingredientele din ketchup, sos pentru paste, lapte de soia, batoane de pește și unt de arahide
Vei găsi zaharul ascunzându-se în trei sferturi din mai mult de 600.000 de produse disponibile în supermarket.
Dar cum se ascunde zahărul? Nu este suficient să te uiți pe etichete?
Nu este chiar așa simplu. Așa cum prietena ta Alexandra își poate spune Alex, Ale, Andra sau Alexa, zahărul are mai multe aliasuri. Și prin multe, nu vorbim de cinci sau șase, ci despre 56.
Există sirop din orez brun, malț de orz, demerara și, desigur, sirop de porumb, uneori numit HFCS. Chiar și poreclele zahărului au poreclele lor. Strugurii sau merele au aceleași efecte asupra corpului tău ca 55 de zaharuri. Și chiar dacă sucul de trestie evaporat organic sună sănătos, când îl evapori, obții zahăr. Din punct de vedere chimic, este același lucru.
Mai mult decât atât, când se folosesc mai multe tipuri de zahăr într-un singur produs, acestea sunt îngropate într-o listă lungă de ingrediente, astfel, conținutul de zahăr pare în regulă. Dar când le adaugi pe toate, zahărul poate fi principalul ingredient.
Organizația Mondială de Sănătate recomandă limitarea zahărului la 5% din totalul de calorii sau aproximativ 25 grame pe zi.
Dar ce este zahărul? Care este diferența dintre glucoză și fructoză? Chiar dacă amândouă reprezintă carbohidrați cu aceeași compoziție chimică de carbon, hidrogen și oxigen, acestea au structuri foarte diferite și se comportă diferit în corpul nostru. Glucoza este cea mai bună sursă de energie pentru aproape toate organismele de pe Pământ. Poate fi metabolizată de toate organele din corp. Fructoza, pe de altă parte, este metabolizată în primul rând de către ficat, iar când ficatul este supraîncărcat cu fructoză, excesul este metabolizat în grăsime. Fructele proaspete conțin fructoză, dar este naturală, așa că nu cauzează supraîncărcarea, pentru că fibra din fruct încetinește absorbția. Acest lucru îi dă ficatului timpul de care are nevoie să își facă treaba. Zahărul este cel care face fursecurile și bomboanele crocante. Tot zahărul este cel care transformă coaja pâinii în maroniu. Este, de asemenea, un conservant foarte bun, nu se strică și nu se evaporă, așa că mâncarea la care se adaugă este mai ușor de depozitat și de transportat pe distanțe lungi, așa că este mai ieftină.
De aceea zahărul se ascunde peste tot.
De fapt, ar putea fi mai simplu să facem o listă cu alimente în care nu există zahăr: legume, ouă, carne, pește, nuci neprăjite. Alegând apă în loc de suc este un mod foarte bun de a evita zahărul care se ascunde.
Cel puțin încearcă să fii atent pe etichetele alimentelor, pentru a menține zahărul la un nivel sănătos. Pentru că în acest joc de-a v-ați ascunselea, de fiecare dată când nu găsești zahărul, câștigi.

0 Comentarii