Vitamina A, o altă vitamină esențială din grupul de vitamine liposolubile (vitamină uleioasă) este formată dintr-un grup de compuși organici, dintre care cei mai cunoscuți sunt retinolul și beta-carotenul, un grup extrem de important pentru sănătatea noastră. Acești compuși sunt esențiali pentru diverse procese ce se desfășoară în organismul nostru, inclusiv pentru a menține o vedere sănătoasă, pentru a asigura funcționarea normală a sistemului imunitar și a organelor și pentru a ajuta creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor înainte de naștere. Vitamina A este crucială în metabolism, fiind un co-factor în formarea hormonilor, împreună cu colesterolul și hormonul tiroidian. Lipsa acestei vitamine poate duce la dereglări hormonale.
Se recomandă ca bărbații să consume 900 mcg/zi, femeile 700 mcg/zi, iar adolescenții între 300-600 mcg/zi.
Acești compuși pot fi găsiți atât în alimente cu origine animală, cât și cele cu origine vegetală, având două forme: vitamina A preformată și provitamina A.
Vitamina A preformată reprezintă forma activă a vitaminei (retinolul), pe care corpul nostru o poate utiliza fix așa cum este. O găsim doar în alimente de origine animală: în ficatul de vită, ficățeii de pasăre, brânză, cașcaval ouă, unt.
Provitamina A, carotenoidele – alpha-caroten, beta-caroten și beta-cryptoxantin, reprezintă formele inactive ale vitaminei pe care le găsim în fructe și legume verzi și portocalii (morcov, cătină și măceșe). Acești compuși sunt transformați în foma activă a vitaminei, cum este cazul beta-carotenului, care este modificat în retinol la nivelul intestinului subțire.
Cele 6 beneficii ale vitaminei A sunt:
- Ne protejează ochii și vederea
Vitamina A este esențială pentru păstrarea vederii. Aceasta transformă lumina într-un semnal electric care ajunge la creier. Astfel, unul dintre simptomele deficitului de vitamina A este reprezentat de lipsa vederii pe timpul nopții, deoarece ochii nu pot observa lumina de nivel diminuat.
- Poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer
Cancerul apare atunci când celule anormale încep să crească sau să se înmulțească incontrolabil. Iar din moment ce vitamina A joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea celulelor, beta-carotenul poate reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer: limfom, cancer cervical, cancer pulmonar sau cancer al vezicii urinare.
Astfel, prin adoptarea unei diete cu suficientă vitamina A de proveniență vegetală, putem îmbunătăți diviziunea celulelor, ceea ce reduce riscul apariției cancerului.
- Susține un sistem imunitar sănătos
Vitamina A joacă un rol important în menținerea mecanismelor naturale de autoapărare al organismului, inclusiv barierele mucoase din ochi, plămâni, stomac și organe genitale, care ajută la oprirea bacteriilor și a altor agenți infecțioși.
Totodată, are legătură cu producerea și funcționarea celulelor albe, care ajută la capturarea și eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni din sânge.
Așadar, un deficit de vitamina A crește predispunerea către infecții și întârzie recuperarea în momentul în care ne îmbolnăvim.
- Reduce riscul de acnee
Acneea reprezintă o boală cronică și inflamatorie a pielii. Persoanele care suferă de această boală, dezvoltă puncte dureroase întâlnite cel mai des pe față, pe spate și pe piept.
Desi aceste puncte nu prezintă riscuri la nivel fizic, acneea poate avea efecte serioase asupra sănătății mentale și poate duce la scăderea încrederii de sine, la anxietate sau chiar depresie.
Deficiența de vitamina A poate crește riscul de a avea acnee, deoarece poate cauza o supraproducție de keratină în foliculii părului, ceea ce împiedică procesul de a elimina celulele de piele moartă din acești foliculi, creând blocaje.
- Îmbunătățește sănătatea oaselor
Nutrienții necesari pentru a păstra oasele sănătoase sunt reprezentați de proteine, calciu și vitamina D. Totuși, dacă mâncăm suficientă vitamina A, aceasta ajută la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, deficitul ducând la creșterea riscului de fracturi.
- Susține creșterea și reproducerea sănătoasă
Vitamina A este esențială pentru menținerea unui sistem reproducător sănătos atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totodată, asigură dezvoltarea normală a embrionilor până la naștere.
Pe parcursul sarcinii, vitamina A este extrem de importantă pentru creșterea principalelor organe și structure ale bebelușului, inclusiv scheletul osos, sistemul nervos, inima, plămânii, rinichii, ochii și pancreasul.
Vitamina A este liposolubilă și este păstrată în organismul nostru. Așadar, consumul în exces poate duce la un nivel toxic. Acest lucru se întâmplă în momentul în care utilizăm prea multă vitamina A preformată sau suplimente ce conțin această vitamin.
Simptomele pot include greață, amețeală, dureri de cap și chiar durere fizică. Trebuie să avem în vedere faptul că dacă vom consuma provitamina A (din plante), aceasta nu duce la același rezultat, deoarece se transformă în permanență în organismul nostru.
Așadar, pentru a avea un cosum echilibrat de vitamina A, trebuie să introducem în dietă alimente care să conțină provitamina A, adică frunze verzi, fructe și legume portocalii, dar mare atenție când le combinăm cu alimente ca ficat, unt, ouă etc, care conțin retinol.

0 Comentarii