0740 487 470 ancavetisan@yahoo.com
Selectează o Pagină

Pentru a înțelege mai bine, vom face o analogie cu rugina de pe bicicletă sau de pe mașină. Un astfel de proces de oxidare și de îmbătrânire accelerată se întâmplă și în corpul nostru din cauza unei acumulări prea mari de grăsimi polinesaturate, iar celulele corpului sunt expuse moleculelor numite „radicali liberi”.

Radicalii liberi sunt molecule produse de metabolismul nostru atunci când ne expunem corpul la reacții puternice (stres, emoții foarte puternice) sau la toxine provenite din tutun, poluare, medicamente, droguri. Din moment ce organismul nostru consideră că acestea sunt pericole, produce radicali liberi pe care îi putem combate doar cu antioxidanți. În urma atacului, celulele sănătoase se pot transforma chiar ele în radicali liberi, formându-se, în timp, boli cardiovasculare sau cancer.

Vitamina E este un antioxidant care protejează celulele. Ca și în cazul vitaminei A, această vitamină este liposolubilă, așadar este păstrată în corp și utilizată când este nevoie.

Așadar, rolul vitaminei E de antioxidant este foarte important, reducând distrugerea provocată de radicalii liberi și încetinind îmbătrânirea celulelor.

Totodată, vitamina E ajută sistemul imunitar (sporindu-i eficiența în lupta cu virusuri sau bacterii), ajută la vindecarea rănilor, reglează nivelul colesterolului, menține sănătatea vaselor de sânge (previne bolile coronariene) și a pielii (combate iritațiile și inflamațiile, stimulează regenerarea pielii).

În plus, poate reduce crizele pacienților cu astm, iar prin proprietățile sale antioxidante, îmbunătățește creșterea părului, întărind firul de păr.

Găsim această vitamină în uleiuri din plante, nuci, semințe, fructe și legume: ulei de germeni de grâu, ulei de floarea soarelui, ulei de șofran, ulei de soia, semințe de floarea soarelui, migdale, arahide, unt de arahide, caise, sfeclă de zahăr, spanac, dovleac, ardei gras roșu, sparanghel, mango, avocado, struguri. Din alimentele cu origine animală, amintim: ficatul și ouăle.

Deoarece întâlnim această vitamină într-o multitudine de alimente, deficiența este rară. Însă deficitul poate apărea cu ușurință la persoanele cu probleme digestive sau cele care nu absorb grăsimile (pancreatită, fibroză chistică, boala celiaca). Principalele semne ale deficitului de vitamina E sunt următoarele:

  • Retinopatia (leziuni ale retinei care pot afecta vederea);
  • Neuropatia periferică (leziuni ale nervilor periferici, de obicei la nivelul mâinilor sau al picioarelor, ce cauzează slăbiciune sau durere);
  • Ataxia (pierderea controlului asupra mișcărilor corpului);
  • O funcție imună deficitară.

Doza zilnică recomandată de vitamina E este:

  • Pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani – 15 miligrame;
  • Pentru femeile însărcinate – 15 miligrame;
  • Pentru femeie care alăptează – 19 miligrame.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *