O altă vitamină din grupul celor liposolubile este vitamina K. Cel mai important rol al acesteia constă în coagularea sângelui, prevenind sângerările excesive. Totodată, rolul vitaminei K se manifestă și asupra sănătății oaselor și a inimii, menține buna funcționare a creierului, păstrează un metabolism optim și poate proteja împotriva cancerului.
Vitamina K este un grup de compuși, dintre care cei mai importanți sunt K1 și K2. K1 se regăsește în verdețuri și alte legume, iar K2 în carne, brânzeturi, ouă și este sintetizat de bacterii.
Există studii recente care susțin că vitamina K2 poate fi folosită pentru a trata osteoporoza.
Deficiența de vitamină K poate duce la sângerări masive și incontrolabile. Deși această deficiență nu este una comună, există riscuri în cazul în care:
- Suferi de boli care afectează tractul digestive (boala Crohn sau boala celiacă activă);
- Iei pastille care interferează cu absorbția de vitamina K;
- Suferi de subnutriție;
- Consumi alcool în exces.
În aceste cazuri, se poate recomanda utilizarea de suplimente alimentare de vitamina K. Altfel, putem lua doza necesară dintr-o dietă alimentară echilibrată.
Vitamina K1 o regăsim în: spanac, varză, verdețuri, napi, broccoli, rucola, busuioc, cimbru, maghiran, oregano, pătrunjel, coriandru, andive, salată verde, ulei de soia, maioneză, margarină.
Alimente bogate în vitamina K2 sunt: ficat de gâscă, ficat de vită, carne de pui, salam, brânzeturi, lapte, bacon, cârnați.
Adoptând o dietă echilibrată cu suficiente alimente bogate în vitamina K, putem reduce riscul de cancer, îmbunătățim calitatea oaselor ceea ce previne fracturile. Totodată, aceasta păstrează un nivel echilibrat al insulinei, reducând astfel riscul de a face diabet, ajută la controlul glicemiei și poate preveni Alzheimer, îmbunătățind funcția cognitivă.

0 Comentarii