Studiile arată că în perioada sărbătorilor de iarnă, o persoană se îngrașă cu 1-2 kg. Această valoare nu este una foarte mare, însă kilogramele în plus se mențin pe toată durata anului, pentru ca la următoarele sărbători să adăugăm aceeași greutate.
Totuși, putem face ceva pentru a depăși momentul meselor greu de digerat și al kilogramelor adăgate recent, trebuie să mâncăm mai sănătos, mai bogat în vitamine și nutrienți.
Astfel, rețeta de astăzi se bazează pe legume gătite la cuptor, gratinate.
Pentru rețeta săptămânii, avem nevoie de următoarele ingrediente : două cepe (una albă, cealaltă roșie), o căpățână de usturoi din care folosim cățeii întregi, o jumătate de praz, doi-trei cartofi și un morcov mai mari, un dovlecel mic, 1 ardei roșu, sare de mare și ulei. În funcție de preferințe, puteți adăuga vinete, conopidă, ciuperci, broccoli, sfeclă roșie etc.
După ce curățăm și spălăm toate legumele, setăm cuptorul la 200 grade Celsius, preîncălzindu-l. Cât timp se încinge cuptorul, tăiem ceapa solzișori, usturoiul îl desfacem în căței pe care îi lăsăm în coajă, prazul și morcovul îl tăiem în fâșii lungi, cartofii în cuburi, iar dovlecelul în felii.
Așezăm legumele în tavă, adăugăm sare de mare și ulei de măsline, apoi amestecăm bine, pentru ca toate legumele să fie bine unse. Este important ca legumele să nu stea așezate pe mai multe straturi pentru a obține caramelizarea acestora.
Introducem tava în cuptor pentru 40-45 minute și lăsăm temperatura de coacere la 200. Nu vom acoperi tava cu folie de aluminiu, pentru ca apa din legume să se evapore rapid. După 20-25 minute, amestecăm pentru ca stratul inferior să ajungă la suprafață și să se caramelizeze.
Obținem arome nemaipomenite, dar cel mai important este aportul de vitamine. Ceapa conține vitamina A, vitamina C si mangan. Cu numai 100 g de usturoi ne putem asigura 95% din necesarul zilnic de vitamina B-6 (piridoxina), 52% din vitamina C, 33% din cupru, 21% din fier, 18% din calciu, 26% seleniu, 73 % din mangan și nu contine deloc colesterol. Prazul are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat în substanțe nutritive, în special magneziu și vitaminele A, C și K. Se laudă cu cantități mici de fibre, cupru, vitamina B6, fier și acid folic.
Vă doresc poftă bună !
Pentru alte rețete bazate pe legume, vă recomand frigăruile.

0 Comentarii