Pe parcursul sărbătorilor, chiar dacă ne-am dorit să ne păstrăm intactă silueta, bucătăria tradițională românească nu ne-a ajutat foarte mult. Sarmalele, fripturile de porc, cozonacii nu doar că ne-au ademenit, ci ne-au și făcut să renunțăm la stilul nostru sănătos de viață.
Având în vedere că nu mai durează așa mult timp și urmează sărbătorile de Paște, trebuie să avem grijă la caloriile și kilogramele adunate în perioada Crăciunului, pentru a nu adăuga altele rapid.
Astfel, în continuare, vă voi prezenta cinci moduri simple în care să ne revenim după mesele copioase de Crăciun.
- Mâncăm mai puține dulciuri.
Studiile arată că zahărul poate deveni adictiv și poate genera pofte nesănătoase din cauza dereglărilor de insulină care apar împreună cu alimentele bogate în zahăr. În momentul în care nu mai avem așa mult zahăr în sânge, devenim iritabili și somnoroși, pentru ca ulterior să ne fie poftă de ceva dulce, care să crescă glicemia, pentru ca ulterior să scadă din nou, cauzând un fenomen asemănător cu bulgărele de zăpadă, care se rostogolește. Așa vom avea în permanență nevoie de dulciuri și vom continua să adăugăm kilograme.
Așadar, după ce am mâncat cozonaci și multe alte prăjituri, trebuie să ne facem promisiunea că vom renunța la orice tip de desert. Chiar dacă va fi greu, pentru că veți avea poftă de dulciuri, înlocuiți această nevoie cu un fruct sau o legumă dulce.
- Micșorăm stomacul.
Știați că stomacul este elastic? Acesta se poate micșora sau mări, în funcție de cantitatea de mâncare consumată. Din această cauză, multe intervenții chirurgicale de micșorare a stomacului nu sunt eficient, deoarece, în timp, stomacul se va reacomoda cu mâncare în cantități din ce în ce mai mari.
Totuși, există reversul medaliei, conform căruia stomacul se poate micșora dacă mâncăm mai puțin. Începeți prin a renunța la o treime din porție. Rezistați dorinței de a mânca tot din farfurie și mai păstrați pentru a doua zi. În acest fel, vă puteți modifica stomacul, în special după ce nu v-ați putut refuza părinții sau bunicii în perioada de sărbători.
- Creștem cantitatea de proteine
Tuturor ne plac proteinele, așadar, de ce să nu folosim ceva ce ne place? Studiile arată că proteinele ne dau mai ușor senzația de sațietate. De ce? Pentru că se digeră mai greu. De aceea, persoanele care mănâncă un mic dejun bogat în proteină și nu în carbohidrați au senzația de foame mult mai mică la prânz. În plus, proteinele vor solicita organismul, astfel încât, pentru digestie, să ardă câteva calorii în plus.
De preferat, ar fi surse de proteine fără grăsimi: pui, somon, iaurt grecesc sau piept de curcan. Optând pentru proteine la fiecare masă, nu veți mai simți nevoia de a mânca la fel de mult, deoarece veți căpăta mult mai ușor starea de sațietate.
- Stăm mai mult în picioare
O persoană arde, în mod normal, 100 calorii pe oră atunci când stă jos și 140 când stă în picioare. Astfel, dacă reușiți să stați în picioare cel puțin două ore pe zi, la finalul săptămânii câștigați 560 calorii arse în plus.
Mai mult decât atât, pauzele frecvente scad riscul de a dezvolta anxietate, boli cardiace sau anumite tipuri de cancer, toate efecte secundare ale unui stil de viață sedentar.
- Renunțăm la sucuri
Sunt atâtea motive pentru care să renunțăm la sucuri: carii, diabet și probleme ale sistemului osos. Inclusiv sucul dietetic, cu îndulcitorii artificiali, fac rău organismului, ba chiar ne determină să luăm în greutate.
Știați că înlocuind un singur pahar de suc pe zi cu unul de apă, câștigăm aproximativ 1000 de calorii? Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a ne reveni după sărbători.

0 Comentarii