0740 487 470 ancavetisan@yahoo.com
Selectează o Pagină

În societatea modernă, boli precum diabetul zaharat, obezitatea și sindromul metabolic au devenit tot mai frecvente, punând sănătatea noastră în pericol. Aceste afecțiuni metabolice nu afectează doar nivelurile de glucoză din sânge, ci au și un impact semnificativ asupra inimii și sistemului cardiovascular.

Pentru a înțelege mai bine, vă voi spune povestea unui prieten cu sindrom metabolic, cu diabet și tratament pentru tensiune. Chiar dacă nu depășea foarte mult limitele, având o glicemie de peste 200 tot timpul, o tensiune arterială de 160/100 mm Hg, pentru că nu își lua tratamentul constant și pentru că avea un stil de mâncat haotic, la orice oră, cu mâncat de poftă și mâncăruri necalitative, a trecut printr-un moment de cumpănă în viața lui. După ce a mers într-o vacanță all inclusive, în care, de poftă, și-a luat mâncare chiar și în afara meselor (porumb, înghețată, prăjituri), la două zile după încheierea vacanței, a ajuns la spital cu trei artere coronare înfundate, din cauza nivelului crescut de grăsimi, pentru că zahărul foarte mult se transformă în grăsime. Din fericire, a avut noroc și acum are doar două stenturi, întrucât două vase au fost înfundate total, al treilea doar parțial. După o perioadă șoc de 4 zile cu regim drastic, când nu a mâncat nimic în spital, a apelat la mine să îi fac un regim personalizat. Își dorește un stil de viață sănătos și vrea să știe nutrienții și cantitățile de care are nevoie. La început, regimul nu va include grăsimi sau dulciuri, apoi, treptat, va fi introdus un stil de viață cu trei mese pe zi mâncate la ore aproximativ fixe, aport de nutrienți, pauză între mese și mâncat de calitate.

Astfel, este esențial atât să înțelegem legătura dintre boli metabolice și riscul cardiovascular, cât și să descoperim modalități prin care să ne protejăm inima și sănătatea generală.

Medicul nutriționist joacă un rol crucial în abordarea holistă a gestionării boliilor metabolice și a riscului cardiovascular. Expertiza acestui profesionist nu se rezumă doar la a oferi sfaturi alimentare generale, ci se extinde către dezvoltarea unor planuri de nutriție personalizate, adaptate nevoilor și condițiilor fiecărui individ.

 

 

Evaluarea Individuală Detaliată: Medicul nutriționist înțelege că fiecare pacient este unic, cu nevoi și caracteristici specifice. Prin evaluarea atentă a istoricului medical, a stilului de viață, a preferințelor alimentare și a obiectivelor individuale, specialistul creează un plan nutrițional adaptat pentru a ține sub control glicemia și pentru a proteja sănătatea inimii.

Planuri de Nutriție Personalizate: Pe baza informațiilor culese în timpul evaluării, medicul nutriționist dezvoltă planuri de nutriție personalizate care iau în considerare nevoile specifice ale pacientului. Aceste planuri se concentrează pe echilibrul corect între carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase și fibre pentru a menține glicemia sub control și a reduce riscul cardiovascular.

Monitorizarea și Ajustarea Constantă: Un alt aspect esențial al rolului medicului nutriționist este monitorizarea continuă și ajustarea planului nutrițional în funcție de evoluția pacientului. Schimbările de sănătate sau de stil de viață pot necesita ajustări ale alimentației, iar medicul nutriționist este acolo pentru a oferi îndrumare și suport constant.

Educație: Medicul nutriționist nu furnizează doar un plan de nutriție, ci și educă pacientul cu privire la importanța alegerilor alimentare și la modul în care acestea pot influența sănătatea cardiovasculară. Înțelegerea conexiunii dintre alimentație, metabolism și riscul cardiovascular poate motiva pacientul să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung.

Legătura dintre bolile metabolice și riscul cardiovascular este strânsă, dar există măsuri pe care le putem lua pentru a ne proteja inima și sănătatea noastră în ansamblu. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, menținerea sub control a glicemiei, monitorizarea tensiunii arteriale și colaborarea strânsă cu medici specialiști, putem reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare și îmbunătăți calitatea vieții noastre. Expertiza medicului nutriționist contribuie la dezvoltarea unor planuri nutriționale personalizate, monitorizarea continuă și educarea pacienților, oferindu-le instrumentele necesare pentru a lua decizii informate și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *