0740 487 470 ancavetisan@yahoo.com
Selectează o Pagină

Știai că sistemul gastrointestinal este numit și „al doilea creier”?

Sistemul gastrointestinal a primit această denumire, deoarece are propriul său sistem nervos, alcătuit din sute de milioane de neuroni și mai mulți nervi decât chiar măduva spinării.

Este bine cunoscut faptul că emoțiile pot afecta funcțiile sistemului gastrointestinal, însă cercetătorii au descoperit că sistemul gastrointestinal poate influența și el creierul. Astfel, simptomele „celui de-al doilea creier” pot produce stare de anxietate sau chiar depresie.

Cum este posibil acest lucru?

Sistemul gastrointestinal este plin de bacterii care pot fi „bune” sau „rele”. Comunicarea dintre acestea și sistemul nervos se face prin căi chimice. Așadar, un dezechilibru al acestor microbi pot induce stări negative.

De aceea, este foarte important ca alimentele pe care le consumi să consiste în cât mai multe legume, fibre alimentare și cât mai puține chimicale, alimente procesate și zahăr

Astfel, vei schimba dieta cu una care oferă organismului bacterii „bune” și le suprimă pe cele „rele”.

Mai jos poți găsi o listă cu alimente care ajută la „a curăța” sistemul gastrointestinal:

  1. Merele – fie întregi sau sub formă de suc, merele sunt bogate în fibre și nutrienți. Acestea contribuie la menținerea unei digestii sănătoase și la eliminarea toxinelor din organism.
  2. Fructele și legumele verzi – fiind bogate în clorofilă, acestea mențin sănătatea sistemului digestiv. Astfel, spanacul, mazărea, sparanghelul, algele de mare, țelina, varza și măslinele verzi curăță tractul digestiv și detoxifică ficatul.
  3. Semințele de in și chia – acestea conțin grăsimi și fibre, care îmbunătățesc procesul digestiei.
  4. Avocado – fructele de avocado sunt bogate în fibre solubile și insolubile, care ajută la absorbția apei și a substanțelor nutritive importante.
  5. Alimentele fermentate – iaurtul, chefirul sau murăturile în sare conțin bacteriile „bune” menționate anterior, care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale.

Nu uita: suntem ceea ce mâncăm! De aceea, este important să fii atent la ceea ce îți spune organismul despre alimentele pe care le consumi și să eviți ceea ce îți influențează starea generală în mod negativ.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *