0740 487 470 ancavetisan@yahoo.com
Selectează o Pagină

În perioada aceasta, vedem toți mai mulți bolnavi internați la ATI.

Știai că, administrată într-o concentrație corectă, vitamina D sprijină scăderea riscului de internare a pacienților în terapie intensivă prin creșterea imunității?

În România, ne confruntăm cu deficit de vitamina D la peste jumătate din populația țării. Oamenii au simptome ca lipsa de concentrare, lipsa de energie, răceli frecvente, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar are de suferit. Cauzele sunt multiple, dar deficiența de vitamina D este unul dintre cei mai importanți factori. Durerile osoase, oboseala instalată rapid sunt alte simptome.

Vitamina D există deja în corpul nostru, dar se sintetizează sub acțiunea razelor solare. Iar principalul scop al acesteia este favorizarea absorbției de calciu și fosfor din alimente, îmbunătățindu-ne astfel imunitatea.

Având în vedere perioada pandemiei, accesul nostru la razele solare a fost redus în perioada izolării la domiciliu, așadar deficitul este cu atât mai accentuat.

Dozele zilnice variază în funcție de o multitudine de factori, în special datorită vârstei. Majoritatea specialiștilor consideră că doze de până la 2000 UI sunt suficiente pentru persoanele adulte, iar doze de până la 4000 UI pot fi recomandate persoanelor cu vârsta de peste 65 ani și celor care suferă de obezitate, grosimea țesutului adipos limitând drastic sinteza de vitamina D la nivelul pielii.

Administrarea de doze crescute de vitamina D pentru bătrâni, femeile aflate la menopauză cu risc crescut de osteoporoză și persoanele cu imunitate scăzută (astm, bronșite, BPOC) duce la o prevenție a facturilor, iar administrarea acestora în copilărie ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și la prevenția rahitismului.

Astăzi, se poate doza nivelul de vitamina D în urma unui test simplu de sânge în orice laborator, aflând exact deficitul cu care ne confruntăm.

Cele mai bune surse naturale în care găsim această vitamină sunt uleiul de pește, somonul, tonul, sardinele, produse lactate, ouă, produse din pâine, cereale. Însă nu este suficient. Administrarea vitaminei D ar trebui să fie continuă. Iar pentru a putea ajunge la nivelul optim putem apela la produse de tip supliment alimentar, care au ca rol și îmbunătățirea imunității. Trebuie să fim atenți la doza necesară vârstei. Dacă nu știm, putem oricând să întrebăm farmacistul.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *